Ma confrunt, dupa cum poate bine stiti majoritatea, cu o fobie care imi provoaca multa neplacere, fobia de zbor. Daca pe distante scurte situatia nu este atat de grava, la distante lungi simt ca nu pot face efectiv fata. Am citit putin despre modul in care se manifesta si despre optiunile de tratament si vi le impartasesc si voua, poate unii dintre voi va regasiti, la fel ca si mine.
Fobia de zbor este mai des intalnita decat s-ar putea crede, fiind experimentata de un procent de 20% dintre persoanele care zboara cu avionul; s-a observat ca este mai prevalenta in randul femeilor. Se pare ca cei care sufera deja de anxietate au sanse mai mari sa fie afectati, aparand in mintea lor tot felul de ganduri asociate zborului. Anxietatea este deseori declansata de procedurile riguroase care au loc inainte de imbarcarea efectiva, respectiv controlul de securitate, verficarea bagajelor etc. De asemenea, cei afectati de aceasta fobie, pot sa sufere si de teama de spatii deschise, teama de inaltime sau claustrofobie.
Chiar daca din punct de vedere statistic calatoria cu avionul este considerata mult mai sigura decat cea cu oricare alt mijloc de transport nu iti poti stavili tot felul de ganduri irationale care implica, evident, prabusirea avionului si moartea ta. Ce trebuie subliniat, desi pare neobisnuit, este faptul ca aceasta fobie poate sa apara dupa multi ani de zbor sau chiar la persoane care nu au zburat niciodata, prin urmare nu cunosc senzatia efectiva.
Din punctul de vedere al cauzelor, exista multe speculatii cu privire la acestea, insa majoritatea celor care experimenteaza fobia de zbor vor putea sa explice celor din jur ce gandesc sau simt, fiind capabili sa accepte argumentelor logice care li se ofera in schimb si consimtand ca fobia lor are la baza o teama irationala. Insa niciunul dintre aceste lucruri nu ajuta efectiv la vindecare.
Simptomele fobiei de zbor sau aviofobiei sunt similare celor ale unui atac de panica si includ: transpiratii (din pacate este primul experimentat), tensiune musculara, transpiratii, puls accelerat, scurtarea respiratiei, irascibilitate, probleme cu concentrarea si chiar durere de stomac sau de cap.
In principiu, atata timp cat eviti obiectul fobiei iti vei tine sub control problema. Dar multe persoane au nevoie sa efectueze diverse zboruri, deseori din motive profesionale. Din pacate, nu exista un remediu standard si garantat pentru toate persoanele, insa tratamentele folosite pot incerca sa amelioreze simptomele. Mai exact, vor fi adresate sentimentele de control, incredere, distorsionare a realitatii, modul in care se gestioneaza teama si nesiguranta.
Aceste tratamente includ consilierea si psihoterapia, precum si terapia cognitiv-comportamentala (o parte din acest proces presupune expunerea treptata la acea fobie pentru a reduce impactul pe care stimulul il are asupra persoanei respective – terapie de desensibilizare sau terapie de expunere) si mindfulness. Medicamentele nu sunt de obicei recomandate, dar uneori sunt prescrise pe termen scurt si au de obicei rolul de a reduce simptomele asociate anxietatii (sunt antidepresive, tranchilizante sau betablocante). Pentru cazurile de aviofobie usoara expertii recomanda hidratarea si evitarea consumului de alcool, ceai si cafea pe durata zborului. De asemenea, se recomanda respiratii profunde si lente pentru a introduce mai mult oxigen in organism. In cazurile severe unde starea de panica se instaleaza cu cateva ore sau chiar zile inaintea zborului si care conduce adesea la evitarea completa a zborului, se pare ca ajuta hipnoterapia sau cursurile speciale de zbor, unde sunt explicate toate notiunile necesare legate de un zbor cu avionul, incepand cu modul in care se produc turbulentele si terminand cu motivul pentru care nu exista motive de nesiguranta.
Sper ca v-au ajutat aceste informatii si va doresc sa reusiti sa va invingeti cu succes toate temerile pe care le aveti.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.