Iarna este considerata un anotimp mai putin prielnic pentru roadele pamantului. Cu toate acestea, este sezonul in care multe fructe si legume pline de vitamine si minerale se parguiesc. Noi le savuram pe toate cu placere. Iata ce beneficii ofera organismului pe langa gustul delicios.
Varza – aceasta leguma din familia cruciferelor este plina de vitaminele C, K si folat, fibre, antioxidanti si compusi cancerigeni denumiti glucozinolati. Unele studii o recomanda pentrua reduce nivelul de colesterol, precum si riscul de a dezvolta cancer si diabet. Cea mai sanatoasa varianta de consum este sub forma cruda
Dovleac – acesta contine multe nutrimente benefice, precum carotenoide, vitamina A si potasiu. Exista o multime de retete in care il puteti introduce, mai ales ca are un gust dulceag, placut de toata lumea. Noi adoram placintele cu dovleac
Cartofi – cu siguranta cunoasteti aceasta leguma care are un indice glicemic ridicat, dar cu un profil nutritional bogat ce include potasiu, magneziu, acid folic, vitamina C si chiar proteine. Cartofii de culoare mov contin in plus si antioxidanti, in vreme ce cartofii dulci sunt plini de beta-caroten, vitaminele A si C si fibre. Cu siguranta majoritatea copiilor adora garniturile de tipul piureului.
Ceapa – este ideala pentru a fi adaugata in supa, salate, paste, preparate cu carne. Contine putine calorii, dar este bogata in vitamina C si in fibre. Datorita uleiurilor speciale din compozitie scade nivelul de colesterol LDL si il creste pe cel HDL. Eu personal o consum sub forma cruda pe intreaga durata a anului
Sfecla – cu gust dulce si culoare aprinsa, sfecla contine o categorie aparte de antioxidanti denumiti betalaine, care pot combate cancerul si alte boli degenerative. De asemenea, este bogata in vitaminele A, B, C, dar si in potasiu si folat. Este o sursa naturala de zahar, dupa cum bine stiti
Telina – poate nu are un aspect tare atragator si un miros aparte, dar contine putine calorii, fibre din belsug, precum si vitamina C si fosfor. Mie imi place sa consum de la ea si frunzele in diverse salate
Morcovi – cel mai cunoscut ingredient al morcovilor este betacarotenul, un compus care transforma vitamina A din corp, esentiala pentru un sistem imunitar puternic, vedere buna, piele, ochi, membrane mucoase sanatoase. Contin de asemenea si vitamina C, cianidina si luteina, toti antioxidanti. Pot reduce riscul de cancer si chiar pot preveni bolile cardiovasculare. Ii mancam cu totii sub forma cruda.
Pastarnac – aceasta specie de radacinoase este plina cu fibre, potasiu, vitamina C si folat. Eu folosesc pastarnac in special in supe si ciorbe, dar si in tocanite gustoase
Citrice – din categoria fructelor de iarna, citricele, respectiv portocale, lamai, grapefruit, mandarine si clementine, sunt primele pe lista si preferatele noastre. Toate sunt pline cu vitamina C si flavonoide, capabile sa reduca riscul de cancer. De asemenea studiile demonstreaza ca daca le consumati, scade riscul de a dezvolta Alzheimer, Parkinson, diabet, gingivita, cataracta si boala lui Crohn.
Rodiile – sunt unele dintre cele mai vechi fructe din lume, precum si unele dintre cele mai nutritive. Sunt pline cu antioxidanti si substante antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea afectiunilor cardiace precum colesterolul ridicat, hipertensiunea, infarctul si insuficienta cardiaca congestiva. Conform studiilor, consumul de suc de rodii poate reduce acumularea de depozite adipoase in artere, motivul pentru care apar multe probleme cardiace.
Care sunt fructele si legumele voastre preferate de iarna? Si cum va place sa le pregatiti?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.