Cine ma cunoaste, stie deja ca ador fructele si legumele. Pe langa faptul ca le consider delicioase, ele sunt hrana vie, pline de vitamine si minerale si benefice pentru starea noastra de sanatate. Atunci cand le consumam in sezon, au cel mai bun gust si, in plus, le putem gasi pretutindeni de achizitionat.
1. Ridichile
Alaturi de morcovi, ridichile se regasesc intreaga primavara sub forma de gustare de rontait. In luna aprilie veti observa ca au cea mai delicata textura si aroma, prin urmare le astept cu nerabdare. Pe langa faptul ca au un continut caloric redus, nivelul de vitamina C din compozitia lor este unul ridicat.
2. Spanacul
Desi poate fi regasit in salate tot timpul anului, sezonul sau incepe de fapt in luna aprilie. Este considerat pe buna dreptate un superaliment, datorita continutului de vitamina K, fibre, calciu si multe alte nutrimente. Sa nu uitam ca este si extrem de versatil, putand fi consumat ca atare in salata, in diverse mancaruri si chiar in placinte, preferatele mele.
3. Sparanghelul
Desi nu se gaseste prea des in farfuriile noastre, este o leguma hranitoare, bogata in fibre si folat si poate fi servita in numeroase feluri – sote, la gratar sau la abur. Sezonul sau tine din luna februarie pana in iunie. Cand este acompaniat de lamaie, aroma sa umami devine mult mai puternica.
4. Anghinarea
Inainte de a incepe sa o prepari, este esential sa cunosti procesul sau de curatare. Astfel, odata ce inlaturi frunzele spinoase si miezul pufos, poate fi oparita sau chiar servita cruda, fiind o garnitura excelenta. Este plina de acid folic, fibre si potasiu si sezonul sau dureaza din martie pana in mai.
5. Mazarea
Exista si variantele de mazare congelata sau la conserva, dar eu o prefer pe cea proaspata: are un gust mult mai dulce si mai fraged. O cana are mai putin de 100 calorii, fiind plina cu fibre. In aprilie este momentul prielnic sa o consumati in diverse salate sau tocanite.
6. Capsunile
Mai este extrem de putin pana intram in sezonul de coacere al capsunilor, care tine din aprilie pana in iunie. Cu un gust dulce, dar si acrisor, sunt perfecte atat in deserturi, cat si in salate. In plus, sunt si extrem de nutritive, cu o singura cana obtinand suficienta vitamina C pentru intreaga zi.
7. Rubarba
Nu este un fruct, desi asa poate parea, fiind mai degraba inrudita cu kale decat cu capsunile. Am descoperit-o recent si mi-a atras atentia. Poate fi folosita in diverse retete, dar in special in preparate tip tarte. Sezonul sau de coacere este cuprins intre aprilie si iunie, fiind bogata in fibre si magneziu, micronutrient cunoscut pentru reglarea nivelului glicemiei.
Alte legume si fructe de primavara despre care va povestesc in alt articol sunt leurda, frunzele de papadie, loboda, salata verde, usturoiul si ceapa verde, corcodusele, merele, perele, castravetii, vinetele, ardeii, pastarnacul, guliile, ciresele, caisele, ceapa, sfecka rosie, fasolea verde.
Care sunt fructele si legumele voastre preferate de primavara si cum alegeti sa le consumati?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.