Desi in fiecare anotimp mama natura vine incarcata cu roade bogate in vitamine si minerale, hranitoare si gustoase, toamna este poate cea mai imbelsugata din acest punct de vedere. Iata fructele si legumele de sezon de care eu si voiosii mei nu ne mai saturam.
Mere
Primele pe lista mea, aceste fructe dulci si cu textura crocanta sunt pline de antioxidanti, care ajuta la prevenirea bolilor cronice si incetinesc procrsul de imbatranire; fenolii si flavonoidele sunt cele mai cunoscute nutrimente benefice organismului nostru. Pentru ca exista nu mai putin de 7500 de sortimente de mere, avem de unde sa alegem. In plus, daca nu le mancam ca atare le putem folosi in gemuri si dulceturi, compoturi sau prajituri.
Sfecla
Chiar daca este disponibila pe perioada intregului an, anotimpul sfeclei este toamna. Sunt extraordinare pentru continutul lor de betaina, un ingredient care poate ajuta la prevenirea bolilor de inima si de ficat si de nitrat care poate creste fluxul sanguin catre creier si poate reduce riscul de boli cerebrale specifice imbatranirii. Are un gust excelent cand este coapta.
Varza
Este bogata in vitaminele A si C si are un continut ridicat de glucizinolati (cunoscuti pentru actiunea anticancerigena), care ii confera aroma distincta. Exista si varianta mai mica, varza de Brussels. Indiferent de varianta pe care o alegeti, va veti bucura la maxim de proprietatile verzei daca o consumati cruda, alaturi de un strop de ulei de masline si zeama de lamaie, dupa gust.
Dovlecii
Cunoscuti in special in perioada sarbatorii de Halloween, beneficiile pe care le ofera acestia sunt adesea trecute cu vederea; sunt una dintre cele mai bune surse de alfa si beta-caroten, care poate fi convertit in retinol pentru a stimula vederea saantoasa si cresterea celulara. Nici semintele lor nu sunt mai prejos, reprezentand o sursa de acizi grasi omega 3, acid alfa linoleic, bune pentru sanatatea inimii (ajuta persoane cu boli cardiace, hipertensiune sau nivel crescut de colesterol). Dovleacul poate fi copt sau ras si introdus in diverse salate; semintele sale se regasesc fie in salate, fie in diverse gustari.
Perele
Nu puteau lipsi din lista perele, aceste fructe cu gust atat de placut si le puteti gasi in nenumarate soiuri. Ele sunt bogate in fibre solubile, cunoscute pentru a reduce nivelul de colesterol rau (LDL). Pot fi incorporate in iaurtul de la micul dejun. In salate sau in smoothie-uri pline de vitamine.
Morcovii
Ne-am obisnuit sa ii cumparam pe durata intregului an, dar sezonul lor este toamna. Reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, beta-caroten si devin usor o gustare perfecta de sine statatoare sau gatiti sub forma de garnitura, eventual incorporati in salata (cum este cea cu telina, atat de delicioasa).
Hrean
Folosit indeosebi de gospodine in muraturi, aceasta leguma face parte din familia radacinoaselor. Conform cercetarilor, ajuta la reducerea riscului de cancer de plamani si de prostata. De asemenea, hreanul este o sursa de calciu si o cana contine trei grame de fibre.
Cartofii dulci
Acest soi de cartofi a inceput sa fie mai des utilizat in alimentatia copiilor datorita gustului extrem de placut. Sezonul lor este toamna si, la fel ca dovlecii, sunt bogati in beta-caroten, care poate preveni deficientele de vitamina A, poate stimula o vedere buna si poate genera productie de retinol. Cartofii dulci sunt si o sursa de vitamina C, iar cand este consumat cu coaja un singur cartof poate ajunge la 4 grame de fibre.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.