Pentru majoritatea oamenilor, spatiul lor intim, cel in care se relaxeaza dupa o zi grea sau se pregatesc pentru o perioada mai aglomerata, cel in care isi reincarca bateriile si capata forte noi pentru viata de zi cu zi ar trebui sa fie locuinta lor.
Din diverse motive, nu toti reusesc sa aiba acasa intimitatea de care au nevoie. Fie ca locuiesc cu persoane galagioase sau egocentrice, lipsite de intelegere, fie ca au casa intr-o zona aglomerata, cu vecini petrecareti ori cu zone de santier in proximitate, le e greu sa obtina o ora sau macar cateva minute doar pentru ei.
Cei de la IKEA au intocmit un raport foarte interesant legat de viata acasa in 2019, se numeste Life at Home, iar cifrele sunt pe alocuri surprinzatoare. Stiati ca 77% dintre romani considera ca intimitatea e strans legata de starea de bine? Sau ca lipsa intimitatii poate duce la frustrari si stari de anxietate?
Desi 91% dintre romani cred ca au dreptul la intimitate in propria casa, 1 din 4 nu considera ca reusesc sa o si obtina. Totusi, aceasta intimitate e absolut necesara, iar lipsa ei ne poate afecta in timp sanatatea fizica si mentala.
La nivel global, se pare ca principala bariera in calea intimitatii este responsabilitatea ingriirii altora. Eu una consider ca este important sa invatam sa solicitam ajutor atunci cand avem nevoie si sa nu ne lasam pe noi mereu pe ultimul loc.
Daca nu suntem bine noi cu noi, daca nu invatam sa ne iubim, sa ne placa de noi asa cum suntem, sa ne energizam si automotivam pentru a ne atinge scopurile si pentru a ne urma visele, ne va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil sa relationam cu cei din jur, sa fim acceptati si apreciati, sa avem parte de relatii de durata si prietenii sincere.
Pentru asta e nevoie sa ne reconectam mereu cu propriul sine, sa fim constienti de cum suntem si ce ne dorim, indiferent de greutatile care apar.
Recunosc ca ma numar printre cei care se relaxeaza si isi vad de ale lor adesea in afara casei. Incep ziua impreuna cu cei mici, la noi diminetile sunt foarte aglomerate si ma tin in priza pana cand toata lumea e plecata la scoala sau la cursuri ori cand mezinii isi fac somnul de dupa amiaza. Pentru ca sunt foarte activa in general, nu exista zile in care sa nu am joburi sau intalniri. Ma pregatesc adesea in graba, iar momentul de respiro are loc in primul rand in masina, cand conduc, ascultand muzica preferata, adica ultuimele noutati muzicale de la radio, ritmuri de dans, iar in curand voi trece la playlistul cu colinde, care ma relaxeaza si inveseleste enorm.
Imi place la mine in masina, imi place cum miroase – imi cumpar mereu mici obiecte cu rol de aromoterapie, am provizii mereu cu mine – biscuiti cu ghimbir, uneori jeleuri cu fructe, fara zahar, migdale sau combinatii de nuci si seminte, cate o jucarie de plus pentru cei mici, la a carei vedere ma reconectez imediat cu imaginea lor draga.
Cand nu sunt in intarziere mare si cand traficul nu este chiar infernal, in masina ma gandesc la ale mele si fac planul de bataie pentru intalnirile sau evenimentele care urmeaza.
Un alt loc in care am parte de relaxare este salonul unde merg la masaj, unde am parte de o ora luinistita, in urma careia ma simt mult mai bine si mai in forma. Prosoapele moi, cremele si uleiurile parfumate, lumina discreta a veiozei, muzica in surdina sunt factori care contribuie in mod cert la buna mea dispozitie. Plus sentimentul ca am grija de mine.
Incerc sa refac uneori si acasa acea atmosfera de bine, noaptea tarziu, cand cei mici au adormit si ma relaxez uneori intr-o cada plina cu apa fierbinte si spuma aromata, dupa care ma infasor intr-un prosop sau halat super pufos, alb. Cum sa nu ai stare de bine cand esti curata si rasfatata?
Altfel, desi multi se plang ca zgomotul copiilor ii deranjeaza, pe mine jocurile si rasetele lor de ingerasi ma umplu de energie si bucurie. Chiar daca sunt la bucatarie si gatesc ori daca fac curatenie, faptul ca ii aud aproape ma face sa ma simt foarte bine, sa imi constientizez mai bine rolul in aceasta lume.
Daca in schimb sunt foarte obosita, cei mici sunt foarte intelegatori, din fericire, avem o comunicare foarte buna si daca ii rog sa se joace in liniste sau in gradina, fac asta fara suparare si fara intrebari. Cei care nu sunt la fel de norocosi si vor sa adoarma in liniste, pot apela cu success la dopurile de urechi, care izoleaza fonic. Asta in timp ce copiii sunt supravegheati de altcineva, desigur. La fel de mult ajuta si activarea modului silentios a pe telefonului mobil.
Un somn linistit sau o vizionare de film pot fi mult mai relaxante daca ai in jur perne pufoase, colorate vesel sau in nuante elegante, dupa preferinte.
Exista oameni pe care ii relaxeaza interactiunile din social media. Imi place sa tin legatura online cu prietenii si cu publicul meu, insa recunosc ca nu toate mesajele pe care le primesc sunt mereu prietenoase. Unii oameni pur si simplu nu realizeaza cand depasesc limitele si invadeaza spatiul personal, jignind sau dand sfaturi necerute.
De cele mai multe ori e neplacut, dar am invatat sa nu imi pierd energia si nervii raspunzandu-le. Nu as face decat sa intru in polemici nesfarsite si complet inutile, iar linistea mea e mult mai importanta.
Voi cum procedati pentru a avea parte de momente de relaxare acasa? Ce anume va place sa faceti in acele momente? De ce anume ati avea nevoie pentru a reusi pe deplin sa va simtiti cu adevarat bine acasa?
Daca vreti sa va testati nivelul de intimitate de care beneficiati in prezent, cei de la IKEA au dezvoltat si un quizz care va poate ajuta: https://lifeathome.ikea.com.
Astept cu interes parerile voastre si va doresc sa aveti parte de spatii personale care sa va ofere intimitatea de care avem cu totii atat de mare nevoie!
Pupici voiosi!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.