Sa cumperi copiilor un animal de companie nu este o decizie usoara. Cei mici trebuie sa invete sa aiba grija de el, sa ii acorde atentie, sa ii dedice o parte din timpul lor. Asa ca trebuie sa le explici ce presupune sa ai un animal de companie, eventual ofera-le “material de studiu” despre animalutul pe care si-l doresc (caine, pisica, hamster, pestisor, dihor etc).
Daca vor un caine, atrage-le atentia ca are nevoie de spatiu in care sa se desfasoare, sa se joace. Ia-le un caine de talie mica daca stati la apartament, iar daca ai casa cu o curte generoasa iti poti permite un caine de talie mare.
Stiti ca cei mici se plictisesc repede. Ei, odata ce vor avea un animalut, nu mai merge! Trebuie sa isi asume responsabilitatea ingrijirii companionului lor. Asa ca trebuie sa invete sa-l hraneasca, sa-l plimbe si sa stranga mizeria lasata de el. Desigur, copiii trebuie sa invete treptat aceste lucruri. Nu ii poti cere unui copil de trei ani sa curete dupa animalut.
Trebuie sa va ganditi si la costurile intretinerii unui animal de companie. Cat costa mancarea, cat costa medicamentele, vaccinurile, accesoriile! Va permiteti sa ii oferiti “sufletelului” un trai confortabil?
Nu o sa va spun “ia-i copilului animalut”, pentru ca voi stiti ce posibilitati aveti. Pot sa va spun, in schimb, ca prichindeii care au un animalut de casa devin mai responsabili, socializeaza mai usor si au o imunitate mai buna.
De exemplu, copiii care au prin preajma lor un caine, in primul lor an de viata, vor dezvolta cu 31% mai putine boli respiratorii decat ceilalti care nu s-au bucurat de compania lui.
Copiii cu ADHD sau care sufera de autism si care beneficiaza de terapiile ce se fac cu ajutorul cainilor sau cailor inregistreaza valori ale tensiunii mai scazute, iar procesele cognitive se imbunatatesc.
Studiile au aratat ca micutii care cresc alaturi de animale de companie sunt mai putin predispusi la alergii, iar probabilitatea de a suferi de astm scade. In plus, animalutele au acest dar de a ne calma atunci cand simt ca suntem stresati, tristi sau obositi. Efectul se resimte si asupra copiilor vostri.
Poate vi se pare ciudat dar necuvantatoarele ii pot ajuta pe cei mici sa citeasca mai bine! Uneori, micutii nostri nu se simt confortabil sa citeasca cu voce tare in fata adultilor, dar se simt mai liberi daca le citesc animalutelor.
Ramane la aprecierea voastra daca ii luati celui mic un animalut. Vorbiti cu partenerul vostru, cu prichindeii vostri si stabiliti ce vi se potriveste. Daca nu puteti avea grija de un animal de talie medie sau mare, orientati-va spre ceva ce puteti ingriji mai usor. Si nu uitati sa ii oferiti confortul si iubirea de care are nevoie.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.