Afectiunile maligne ale sanului inregistreaza o incidenta crescuta in randul femeilor din intreaga lume. Totusi, 98% dintre cazurile de cancer mamar pot fi vindecate atunci cand sunt depistate in stadiile incipiente ale bolii, cu ajutorul testele uzuale de screening, precum ecografia mamara si mamografia.
Ecografia mamara este principala metoda de examinare a sanilor pentru femeile sub 40 de ani, al caror tesut glandular mamar este prea dens pentru a putea obtine rezultate concludente cu ajutorul mamografiei. Este o investigatie neinvaziva, nedureroasa si mai ales neiradianta, care foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza chisturile si leziunile foarte mici (3-4 mm), nepalpabile, precum si malignitatile difuze (raspandite) de la nivelul sanilor. Prin tehnica avansata numita sonoelastografie, poate diferentia formatiunile mamare benigne de cele maligne (cancer). Ecografia nu are contraindicatii, restrictii sau efecte secundare si se recomanda a se efectua anual.
Dezavantajele ecografiei mamare sunt in mare parte generate de catre medicul care efectueaza examinarea si de nivelul de performanta al ecografului, de aceea este foarte important ca aceasta sa fie efectuata de catre medici specializati in imagistica sanului si cu un ecograf performant.
In cadrul Spitalului SANADOR, examinarea sanului este realizata cu ajutorul ecografului de ultima generatie Voluson 730 Expert. Echipamentul este prevazut cu programe avansate, cu ajutorul carora detecteaza cele mai fine detalii, oferind imagini ultrasonografice de mare claritate. Ecograful poate explora structuri de mici dimensiuni cu maxima acuratete, garantand astfel un diagnostic corect pacientei.
Mamografia reprezinta cea mai performanta metoda de depistare precoce a cancerului mamar, indicata in special femeilor cu varsta peste 40 de ani. Se recomanda a fi efectuata la un interval de 1-2 ani, in functie de antecedentele patologice personale sau familiale. Investigatia foloseste un aparat numit mamograf, pe baza de raze X, cu doza minima de iradiere, care permite detectarea modificarilor la nivelul structurii sanului chiar cu cativa ani inainte de aparitia unor semne prin examinare clinica. Totusi, in 20-30% din cazuri, cancerul ramane nedetectat chiar in urma mamografiei digitale conventionale.
Pentru o diagnosticare cat mai precisa, SANADOR pune la dispozitia pacientelor mamografia digitala 3D sau tomosinteza sanului, o investigatie care evidentiaza mult mai usor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sanul dens, care au un risc crescut. Aceasta se realizeaza cu ajutorul mamografului Selenia Dimension 3D Hologic, unul dintre cele mai performante sisteme din lume la ora actuala, o tehnologie direct digitala, care permite vizualizarea imediata, atat a proiectiilor, cat si a imaginii 2D si a imaginii recompuse 3D a sanului (caracteristica unica Hologic). Echipamentul imbunatateste clasificarea tipurilor de cancer mamar, detectarea formatiunilor tumorale si detectarea de microcalcificari.
De asemenea, ceea ce diferentiaza mamograful Selenia Dimension 3D Hologic este softul C-view, care furnizeaza imagini 2D in timpul vizualizarii imaginilor de tomosinteza, fara a necesita expunerea pacientei la radiatii X. Astfel se reduce atat numarul de expuneri ulterioare, cat si timpul de examinare, sporind confortul pacientei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.