M-am hotarat sa scriu acest articol deoarece tot mai multe mamici ma intreaba ce m-a determinat sa-i aduc pe lume pe cei trei ingerasi in curand patru…prin metoda clasica, nastere naturala…fara epidurala si nu am facut cezariana. Bineinteles ca noi suntem cele care decidem ce este mai sanatos si confortabil pentru noi dar nu inainte de a le cere parerea medicilor si celor care au trecut printr-o astfel de experienta. Personal am fost incurajata de familie dar si de medicul meu caruia ii port un respect deosebit atat penru rabdarea dar si pentru curajul si siguranta pe care a reusit sa mi le dea de fiecare data.
Frica indusa de generatii datorita travaliilor lungi, tratamentele la care au fost supuse femeile in timpul nasterii dar si o “moda” care sper sa nu fie sustinuta si incurajata de medici sunt factori care au dus la cresterea ridicata a numarului femeilor care aleg ca metoda cezariana.
Temerile, indoielile si noptile de nesomn datorate algerii pe care urmeza sa o facem sunt momente grele (si eu le-am trait la fiecare nastere)…dar sunt sigura din propria-mi experienta ca noi femeile suntem fiinte puternice, avem resurse nebanuite si tot efortul din lume merita facut pentru a ne tine pruncul in brate sanatos!
De ce sustin nasterea naturala:
– numarul ingrijorator de mare al nasterilor prin cezariana in 2012 este de 42% in Romania
statistic, mortalitatea materna este mai mare dupa cezariana decat dupa o nastere naturala
– exista tehnici moderne ce ne pregatesc pentru viitoarea nastere (tehnici precum Lamaze, Bradley)
– nu este o regula ca travaliul sa fie unul de lunga durata, exista metode de ameliorare a durerii (anestezia epidurala)
– suntem conectati in permanenta cu ceea ce se intampla in jurul nostru
– satisfactia este de nemasurat
– ne putem ocupa imediat de bebelus care este mai sanatos pentru ca se imunizeaza natural
– lactatia se instaleaza mai rapid, ii putem alapta imediat la san
– refacerea organismului este mai rapida
– uterul revine la forma initiala mai repede
– partenerul tau poate asista si incuraja la nastere
– putem face mai mult de trei copii:)
Contra nasterii naturale:
– travaliul poate fi de lunga durata
– medicul poate recurge la forceps sau vacuum pentru a scoate copilul
– este nevoie uneori de o incizie in perineu (epiziotomie)
– reluarea vietii sexuale se poate face la 6 saptamani de la nastere
– pot aparea mici complicatii in timpul travaliului
Pro cezariana:
– este indicata cand mama sau fatul au probleme de sanatate
– copilul nu risca sa ia o posibila infectie netratata de la mama
– nu risca sa aiba probleme neurologice
– durerile sunt minime, nu exista manevre stresante, traumatizante
– viata intima se poate relua mai repede
Contra cezariana:
– operatia care se efectueaza cu anestezie poate lasa urmari asupra organismului
– bebelusul nu poate sta cu mama imediat dupa operatie, nu poate fi alaptat
– pot exista hemoragii abundente si infectii in urma unor complicatii (dupa caz mama poate pierde mai mult sange pana la 500 ml la nasterea naturala si o mie la cea prin cezariana)
– taierea peretului uterin si al muschilor presupun o refacere mai lunga
– lactatia porneste mai greu
– urmatorii copii se vor naste tot prin cezariana
– costul este mai ridicat
Indiferent de alegerile pe care urmeaza sa le faceti, eu va doresc nastere usoara si multa sanatate!
alina says
La o citire rapida as avea totusi cate ceva de comentat: dupa o nastere prin cezariana se poate incerca o nastere vaginala daca nu exista probl de sanatate mama/fat sau alte contraindicatii; reluarea vietii sexuale nu este neaparat mai rapida dupa cezariana-sa nu uitam ca este totusi o operatie; iar manevrele sunt pt fat poate sunt mai stresante ca dupa o nastere vaginala-nimic nu il preg pt ce urmeaza (fata de un travaliu); durerile dupa o cezariana nu sunt in nici un caz minime, dar comparabile cu un travaliu poate mai reduse de cele mai multe ori; este indicat sa faci max 3 cezariene, dar din pacate asistam si la mai mult de 5 in ciuda complicatiilor posibile…..oricum felicitari am citit cateva lucruri/pc de vedere foarte interesante
Cristina says
Salut!
Vin si eu cu cateva mici completari.
Mai exista o metoda excelenta care te poate ajuta daca vrei sa nasti natural, se cheama Hypnobirthing, se fac cursuri la Brasov cu Ditta Depner. Un travaliu de 12 ore nu o sa ti se mai para asa greu. Pe mine m-au ajutat mult dusurile calde pe burta pentru a calma durerea si tehnicile de respiratie invatate la curs. Daca este si sotul alaturi poate fi chiar o experienta de neuitat.
Dupa cezariana copilul poate sta cu mama in unele spitale private (ex: Medlife Eva- Brasov) si asa ar putea fi alaptat imediat, mai ales daca operatia s-a facut dupa ce s-a rupt apa si dupa ce s-a declansat travaliul, pentru ca asa sunt sanse mai mari sa vina laptele repede. Tot 6 saptamani dureaza sa te refaci si dupa cezariana si ai dureri destul de mari in primele 4.
Numai bine si curaj mamelor, nasterea este un proces natural, firesc, nu trebuie sa va fie teama!