Ce te faci cand cel mic este neascultator si obraznic? Sunt sigura ca nu aveti copii perfecti, la fel cum nu exista parinti perfecti, si v-ati confruntat, la un moment dat, cu acest comportament al picilor. Ii pedepsim, aud! Da, pedeapsa, atata timp cat nu degenereaza in violenta si nu raneste copilul (fizic sau emotional) este chiar indicata. Ea nu trebuie sa insemne “o palma peste fund”, “trimisul la colt”, umilirea si jignirea copilului, frica, ridiculizarea, tipatul sau amenintarea.
Copiii fac greseli! Si adultii fac. Cum pedepsesti un sufletel fara sa-l ranesti? Sa spunem ca cel mic a lovit un alt copil la gradinita. In niciun caz nu ii vei spune ca este “un copil rau”, ci te vei referi la comportamentul lui. “Ai facut ceva rau lovindu-l”, e mai potrivit, caci asa copilul va intelege ca aceasta atitudine a lui poate fi indreptata. Ii explici ca nu isi au locul astfel de comportamente si ii spui cum trebuie actioneze data viitoare. Apoi, il vei pune sa-si ceara scuze fata de cel pe care l-a lovit.
Daca tu consideri ca cel mic a incalcat vreo regula stabilita de tine si pe care o stie (atentie, nu il pedepsesti pentru reguli pe care nu le cunoaste), atunci ofera-i o pedeapsa proportionala cu varsta. Are 4 ani? Atunci nu are voie 4 minute sa se joace sau sa se uite la TV etc.
Pentru a putea intelege regulile, trebuie sa i le explici. De exemplu, nu-i spune “nu mai bate mingea in casa”. Spune-i “nu mai bate mingea in casa pentru ca… deranjezi vecinii, poti sparge geamul/obiecte”. Incearca-l sa il atragi spre alta activitate, pentru ca cel mic sa-si consume energia in alt fel.
Daca, sa zicem, copilul a varsat, din greseala, suc pe masa. In loc sa sari ca arsa si sa incepi sa tipi la el, spune-i mai bine “hai sa ma ajuti sa curatam mizeria”. E important ca cei mici sa stie cand gresesc si, mai ales, sa stie cum pot sa-si indrepte greselile!
Odata incheiata o pedeapsa, nu mai reveni asupra subiectului. Copilul a invatat ca nu mai trebuie sa procedeze intr-un anumit fel.
Nu te lasa impresionata de plansul lui sau de proteste. Daca vei renunta la pedeapsa atunci cand el incepe sa planga va sti ca te poate santaja astfel, facandu-te sa renunti. La fel, daca dupa ce il pedepsesti, te vei duce sa-ti ceri scuze, vei pierde din autoritate in fata lui.
Este foarte important ca cel mic sa invete din pedepse, pentru nu a mai repeta anumite comportamente, incalcari de reguli pe care tu le-ai stabilit. Nu fii abuziv, razbunator atunci cand il pedepsesti, pentru ca cel mic va tine minte aceste lucruri. Nu cumva sa-l bati sau sa-l umilesti, pentru ca aceste comportamente nu duc la nimic bun si ii afecteaza dezvoltarea emotionala.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.