O nastere naturala este dorita de multa mame. Pentru a reusi nu va trebuie decat vointa, incredere in fortele proprii si putina pregatire prealabila. Iata ce sfaturi am respectat eu pentru a naste natural de cinci ori.
Nasterea naturala, o provocare…surmontabila
Dupa cum bine stiti, am nascut de 5 ori pe cale naturala. Nu pot sa spun ca a fost usor la niciunul dintre copii. De fiecare data m-am simtit la fel de emotionata si am avut tot felul de temeri, chiar daca ma puteam considera o mamica experimentata. Va voi povesti, pe scurt, cateva metode la care am apelat pentru a avea parte de o nastere naturala cat mai usoara. Sper sa va ajute, insa in realitate fiecare corp este diferit si fiecare sarcina este unica.
– Pregatiti-va pentru o nastere naturala inca din sarcina. In primul rand, daca va doriti sa nasteti natural este important sa discutati acest aspect cu medicul care va urmareste sarcina. Fie ii specificati in mod expres, fie va concepeti un plan de nastere in care solicitati ca nu va doriti interventii medicale (de exemplu, epiziotomie sau analgezie). Sunt mamici care, dimpotriva, pot sa mentina anumite interventii medicale, dar intr-un procent redus. De asemenea, in cazul in care starea de sanatate va permite si aveti acordul medicului, ajuta extrem de mult pregatirea fizica efectiva a corpului, care are loc atat prin intermediul unei alimentatii sanatoase (care va asigura toate nutrimentele necesare bebelusului, precum acidul folic – ajuta la formarea creierului si a maduvei), cat si prin intermediul exercitiului fizic. Pentru viitoarele mamici care nu au sarcini cu complicatii, puteti sa mergeti pe jos zilnic au sa faceti exercitii fizice usoare sau moderate de cateva ori pe saptamana (in acest sens, inotul este cel mai adesea recomandat)
– Participati la cursuri prenatale. In cadrul acestor cursuri va veti pregati atat fizic, prin diverse exercitii de respiratie sau tehnici care va vor ajuta sa faceti fata durerilor travaliului, cat si emotional, deprinzand informatii esentiale despre perioada sarcinii, modul in care decurge nasterea si travaliul, precum si despre perioada post partum, care implica alaptarea si schimbarile cu care va veti confrunta dupa nastere. Cel mai important insa, este ca in majoritatea acestor cursuri veti efectua exercitii practice, care reproduc intocmai situatiile prin care veti trece si va vor ajuta sa intelegeti si sa aplicati mult mai bine notiunile invatate. De obicei la cursurile prenatale puteti fi insotite de parteneri sau de persoanele care doriti sa va sustina in travaliu.
– Alegeti-va echipa de nastere potrivita. Fie ca este vorba despre medic, moasa sau doula, personalul profesionist joaca un rol crucial in bunul mers al lucrurilor. In cazul meu am optat pentru acelasi medic in aproape toate sarcinile, in care am avut incredere deplina de la inceput pana la sfarsit si nu mi-a inselat niciodata asteptarile. Am avut un mare noroc sa gasesc un profesionist desavarsit si va recomand sa cautati o persoana competenta, capabila sa va raspunda la intrebari si sa va calmeze toate nelinistile. Este la fel de important si spitalul sau maternitatea in care veti naste; sunt institutii unde este incurajat sistemul de rooming-in, de exemplu, in timp ce in altele nu.
– Pregatiti-va mental. Informati-va cat de mult si de bine puteti, din toate sursele disponibile de incredere despre ceea ce presupun sarcina si nasterea si toate schimbarile pe care le aduc cu sine. Nu ascultati povestirile altora despre nastere pentru ca sunt sanse mari sa va inspaimante inutil sau, dimpotriva, sa nu coincida cu experienta voastra. Pregatirea mentala implica, pe langa informare, si pregatirea alaturi de partener pentru venirea pe lume a bebelusului sau a unui nou membru al familiei. Puteti concepe o lista cu lucruri in care veti include, desigur, cele necesare pentru bagajul de maternitate, precum si lucrurile de care veti avea nevoie in sarcina si cand va veni bebelusul pe lume.
Atunci cand va ganditi din timp la ceea ce va asteapta sunt sanse mari sa faceti fata mai usor la multe dintre provocari. Aveti increderi in voi si in corpul vostru! Veti fi mame minunate!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.