Recuperarea dupa nasterea prin cezariana este diferita semnificativ de cea dupa nastere naturala. Acum am experimentat ambele tipuri de nastere, asa ca sunt mult mai constienta de acest lucru. Va impartasesc cateva lucruri pe care le-am descoperit si eu recent.
Nasterea este, fara indoiala, o experienta minunata. Momentul in care ajungi sa iti cunosti bebelusul mult asteptat este pur si simplu minunat. La mine a fost astfel de fiecare data. Insa sarcina alaturi de nastere constituie o experienta dificila prin care trece corpul tau, cu atat mai mult cu cat a fost vorba despre o nastere cezariana. Chiar daca ai noroc de un medic bun la nastere, cum a fost in cazul meu domnul Profesor Herghelegiu, tot vei observa o durata mai lunga de recuperare.
Sfaturi pentru o recuperare mai rapida dupa nasterea prin cezariana
-ameliorarea durerii reprezinta un aspect important in nasterea prin cezariana. Medicul prescrie de obicei medicamente care ajuta la calmarea durerii si a disconfortului. Unele femei se simt ajutate de o pernuta de incalzire aplicata pe locul inciziei.
– ai grija de corpul tau. Incizia dupa nasterea cezariana necesita un interval de recuperare in care este bine sa evitati sa urcati scarile sau sa carati lucruri grele. Desi poate parea ciudat, vor fi momente in care chiar si tusea sau stranutul vor parea o corvoada; este bine sa va sustineti abdomenul pentru a proteja locul inciziei. Discutati cu medicul cu privire la momentul potrivit pentru a relua activitatile obisnuite, inclusiv urcatul scarilor sau efectuarea exercitiilor fizice. Desi la inceput va fi mai greu, miscarea ajuta la prevenirea cheagurilor de sange, precum si a constipatiei. Acordati atentie si sanatatii emotionale; daca observati sentimente de tristete, dezamagire, oboseala profunda este important sa discutati cu medicul. Multe mamici ajung sa se confrunte cu depresia postpartum.
– odihneste-te cat poti de mult. O nastere este pana la urma o interventie chirurgicala majora, prin urmare durata de internare in spital sau maternitate poate ajunge la 3-4 zile dupa nastere. Corpul are nevoie de aproximativ 6 saptamani pentru a se vindeca. Cu siguranta cunosti deja acest sfat care ti-a fost oferit si de prieteni, sa te odihnesti cand doarme bebelusul, insa in practica se poate dovedi mai dificil, mai ales daca nu aveti niciun ajutor cu bebelusul. Din acest motiv cred ca este important si sa cereti ajutorul, nu este o rusine, partenerului, rudelor si chiar prietenilor. Fiecare va poate veni in intampinare cu cateva minute in care puteti sa faceti orice doriti, eventual sa va relaxati sau sa va odihniti.
– o alimentatie echilibrata este mai importanta decat va imaginati. La fel ca in timpul sarcinii, continua sa respecti regulile unei alimentatii echilibrate in lunile postpartum. Consuma alimente variate pentru a ramane sanatoasa si puternica. Consumul de legume si fructe este important pentru aportul de vitamine si minerale, dar si al celorlalte categorii de alimente, precum carne, lactate, carbohidrati. Nu uitati de o hidratare corecta care ajuta atat la o buna productie de lapte (daca alaptati), precum si la prevenirea constipatiei.
In final, este important sa discutati cu medicul pentru orice simptom care va ingrijoreaza. Sangerarea si scurgerile vaginale pot sa persiste pana la 6 saptamani dupa cezariana. Urmariti eventuale semne de infectie, precum inrosire, inflamatie sau scurgere de puroi, durere, temperatura corporala peste 38 grade Celsius, scurgere vaginala urat mirositoare sau hemoragie vaginala, inrosire sau umflare a piciorului, dificultate in respiratie sau durere de piept/la nivelul sanilor. Discutati cu medicul daca observati o stare proasta de dispozitie si incercati sa nu va comparati cu alte rude sau prietene; fiecare mamica are parte de o experienta diferita a nasterii si este important sa va concentrati pe propria recuperare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.