Poate nu iti imaginai ca exista beneficii reale in urma faptelor bune. Iata ca studiile stiintifice au constatat nu doar unul, ci mai multe efecte pozitive cand in viata ta se regaseste generozitatea, compasiunea si iubirea de semeni.
Cu siguranta ati simtit o senzatie placuta dupa ce ati facut o fapta buna. Sau un soi de relaxare dupa cateva ore de voluntariata. Iar cand va ganditi la ultima fapta buna pe care ati facut-o simtiti ca ati dori sa repetati experienta cat mai curand. Ce beneficii aduc faptele bune organismului uman?
1. Senzatie generala de bine
Senzatia mentionata anterior apare ca urmare a eliberarii de endorfine din creier. Atunci cand faci un lucru bun pentru o alta persoana, centrul de placere din creier este activat, eliberand endorfine si producand o stare generala pozitiva. Desigur, faptele bune conduc si la un sentiment general de multumire interioara.
2. Creste speranta de viata
Poate cel mai important dintre toate, lipsa de egoism este asociata cu un risc mai redus de deces prematur. Acele persoane care ofera sprijin prietenilor sau familiei, de orice fel, au avut parte de evenimente de viata mai putin stresante si un risc scazut de deces.
3. Scade stresul
Conform unui studiu din anul 2013, faptele bune au un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale. Acest studiu a implicat un grup de adulti cu varsta de peste 50 de ani care au facut timp de o saptamana aproximativ 4 ore de voluntariat; la final acestia au avut cu 40% mai putine sanse sa se confrunte in anii urmatori cu hipertensiune. Si generozitatea are acelasi efecte pozitive; persoanele darnice au un nivel mai scazut al cortizolului.
4. Suntem mai fericiti la locul de munca
Conform unui studiu, altruistii au sanse mai mari sa fie implicati in meseria lor si sanse mai putine sa demisioneze. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele in jurul varstei de 30 de ani care au considerat important sa ii ajute pe ceilalti, s-au simtit mai fericiti cu viata lor la un interval de 30 de ani.
5. Starea mentala este mai buna
O analiza care a adunat rezultatele unui numar de 40 de studii cu privire la efectul voluntariatului asupra sanatatii generale si fericirii a concluzionat ca aceasta activitate ajuta sanatatea mentala. De asemenea, voluntariatul s-a demonstrat util si in ceea ce priveste un nivel mai redus al depresiei.
6. O stare de fericire
Fericirea este cea care ne mana in viata. Persoanele implicate in fapte bune devin mai fericite cu trecerea timpului. Un profesor de psihologie care a studiat fenomenul fericirii timp de peste 20 de ani a observat ca daca faptele bune au loc o data pe saptamana exista mai multa fericire. Atunci cand ne daruim pe noi insine, totul incepand de la satisfactia asupra vietii si pana la auto-realizare si sanatate fizice se imbunatateste semnificativ.
7. Nu in ultimul rand, cand faci bine devii motivat sa continui sa faci bine
Tot conform unui studiu, daca te gandesti la clipele in care i-au ajutat pe cei din jur vei simti nevoia sa ajuti din nou. Cand reflectezi asupra faptelor trecute si doresti sa ajuti mai mult te simti mai bine decat cand te gandesti la momentele in care altii te-au ajutat pe tine.
Va doresc sa fiti motivati sa faceti cat mai mult bine si sa daruiti din timpul si energia voastra si altora. Beneficiile, dupa cum ati aflat, sunt incomensurabile.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.