Vitaminele fac parte din orice alimentatie sanatoasa, cu atat mai mult sunt importante in alimentatia unui copil. Exista cateva vitamine realmente esentiale pentru cei mici, care pot fi obtinute extrem de usor, prin grija la alimentatie. Cum putem face sa ne bucuram de sanatate in bucate vom afla impreuna aici.
Vitaminele sunt acei compusi organici și acele nutrimente esentiale de care un organism are nevoie in cantitate limitata. Un compus organic chimic dobandeste denumirea de vitamina atunci cand organismul nu il poate produce in cantitati suficiente si trebuie obtinut din alimentatie.
Principalele vitamine necesare in alimentatia unui copil si rolurile acestora
Vitamina A – ajuta o crestere si o dezvoltare normala, reparatia tesuturilor si a oaselor, sanatatea pielii, a ochilor si a sistemului imunitar. Surse alimentare ale acestei vitamine sunt: lapte, branza, oua si legume colorate galben si portocaliu precum morcov, cartof dulce si dovleac.
Vitamina B2 – grupul de vitamine B (B2, B3, B6 si B12) ajuta metabolismul, productia de energie si sistemul circulator si nervos. Surse alimentare ale acestei vitamine sunt: carnea de vita, carnea de pui, pestele, nucile, ouale, laptele, branza, leguminoasele si soia
Vitamina C – ajuta la dezvoltarea sanatoasa a muschilor, a tesutului conjunctiv si a pielii (dar si la vindecarea ranilor si mentinerea sanatatii vaselor de sange si a gingiilor). Este cea mai cunoscuta vitamina benefica sistemului imunitar. Surse alimentare ale acestei vitamine sunt: citrice, capsuni, kiwi, rosii si legume cu frunze verzi (broccoli).
Vitamina D – ajuta la formarea oaselor si a dintilor si la procesul de asimilare mai buna a calciului si a fosforului de catre corp. Surse alimentare ale acestei vitamine sunt: laptele, ciupercile si pestele gras precum somonul si macroul. Lumina soarelui este cea mai buna sursa naturala de vitamina D (ajuta la sinteza acesteia de catre organism).
Vitamina E – incurajeaza functia metabolica pentru a combate radicalii liberi si stresul oxidativ, fiind importanta pentru imunitate, repararea ADN-ului si alte procese importante din organism. Surse alimentare ale acestei vitamine sunt: migdale, seminte, nuci, uleiuri vegetale.
Calciul – ajuta la consolidarea sistemului osos pe masura ce copilul creste. Surse alimentare bune includ: laptele, branza, iaurtul, tofu si sucul de portocale fortifiat cu calciu.
Fierul – ajuta la fortifierea muschilor, fiind esential pentru sanatatea globulelor rosii. Deficienta de fier constituie un risc in perioada adolescentei, in special pentru fetele care se afla in perioada menstruatiei. Surse alimentare bune includ: carne de vita, curcan, porc, spanac, leguminoase si cerealele integrale.
In final retineti faptul ca vitaminele liposolubile (A, D, E și K) pot fi toxice daca cei mici ajung sa le ingereze excesiv, ceea ce se intampla si cu fierul. Cel mai bine este daca puteti sa oferiti o alimentatie ce include o gama variata de alimente proaspete; varietatea de obicei aduce cu sine si nutrimente de calitate, cand vine vorba despre fructe si legume. Din pacate statisticile indica faptul ca in prezent copiii au sanse de doua ori mai mari sa fie supraponderali comparativ cu perioada de acum doua decenii, prin urmare apelati la portii adecvate varstei, ce reprezinta un sfert-o treime din portia unui adult.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.