Sarah, micuta mea luptatoare pentru drepturile animalelor, a luat decizia de a deveni vegetariana in urma cu cativa ani. M-am ingrijorat initial, este adevarat, dar apoi i-am fost alaturi si am sustinut-o, in acelasi timp incercand sa ii ofer o alimentatie echilibrata. Va explic aici cum am procedat.
Cand Sarah mi-a spus ca isi doreste sa devina vegetariana m-am temut ca se poate confrunta cu diverse deficite de vitamine si minerale. Dar, pentru ca intotdeauna am respectat deciziile copiilor mei si am crezut in ei, i-am inteles motivatia. Ea iubeste tare mult animalele si isi doreste sa devina medic veterinar si sa infiinteze un spital pentru animale.
Asa ca in timp m-am acomodat cu ideea si i-am pregatit preparate pe care stiam ca le va manca, dar si care ii faceau placere. Adevarul este ca in prezent mult prea multi copii ajung sa se confrunte cu obezitate ca urmare a unei alimentatii nesanatoase. Iar alimentatia vegetariana este in fond o alimentatie sanatoasa, doar ca trebuie sa depui mai mult efort pentru a identifica surse de proteine care sa inlocuiasca carnea.
Specialistii subliniaza ca acest tip de alimentatie ofera o multime de avantaje, inclusiv un nivel redus al colesterolului, risc scazut de boala cardiaca si de dabet, nivel redus al tensiunii arteriale si, nu in ultimul rand, o rata mai mica de cancer. Am studiat si ce spun specialistii cu privire la dezvoltarea copiilor care adopta acest tip de alimentatie si opinia lor este mai mult decat clara: alimentatia vegetariana ofera avantaje nutritionale, iar copiii ajung pe termen lung sa se dezvolte la fel ca cei care consuma carne, poate chiar sa creasca mai mult decat ei in inaltime. Iata in continuare cateva surse de nutrimente importante, pe care este bine sa le urmariti daca aveti in familie copii vegetarieni:
– Proteine – se gasesc din plin in cereale, legume, lactate, oua, leguminoase, dar si soia si derivatele sale (tofu). Nu trebuie consumate intr-o anumita combinatie; daca sunt variate constant ofera necesarul zilnic al unui copil in crestere
– Calciu – legumele cu frunze verzi si leguminoasele sunt bogate in calciu. Cateva exemple sunt broccoli, kale, varza de Brussels; la spanac calciul este mai putin asimilat. Pentru o mai buna asimilare a calciului si prevenirea problemelor osoase este extrem de importanta si vitamina D
– Fier – legume cu frunze verzi si leguminoase sunt bogate in fier. Alimentele bogate in vitamina C, precum citricele, tind sa sporeasca gradul de absorbtie al fierului consumat la aceeasi masa.
– Vitamina B12 – este esentiala pentru sanatatea sangelui si a nervilor. Se gaseste in produse lactate si oua, dar si in alimente fortifiate. De multe ori este cel mai bine sa fie administrata separat, sub forma de supliment, deoarece nu se asimileaza foarte bine nici de catre persoanele care consuma carne.
La noi in familie fructele si legumele se consuma oricum din abundenta, asadar nu reprezinta ceva deosebit faptul ca Sarah le prefera. Incerc sa ii ofer zilnic alimente din cele patru grupe alimentare: legume, fructe, leguminoase (mazare, fasole, linte) si cereale integrale. Nu exageram cu fibrele deoarece am aflat ca poate fi redusa asimilarea fierului, a zincului si a calciului si nu uit si de importanta grasimilor bune cum sunt acizii grasi omega 3, de care are nevoie in crestere.
Aveti in familie copii vegetarieni? Cum va descurcati cu alimentatia lor? Sunt tare curioasa sa aflu raspunsurile voastre.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.