Sarea nu este doar un ingredient care sa dea gust mancarii, ci dispune si de multiple alte calitati in ceea ce priveste alimentele. Principiul moderatiei este cheia intotdeauna, indiferent de situatie: atata timp cat este consumata cu masura, nu are cum sa dauneze.
1. Conservant alimentar
Din cele mai vechi timpuri sarea este folosita ca metoda de conservare a alimentelor, chiar inainte de a fi inventate frigiderele/metoda de racire a alimentelor. Microbii care pot altera alimentele au nevoie de un mediu umed pentru a se prolifera, iar sarea actioneaza ca un conservant prin extragerea umezelii. Multi agenti patogeni pur si simplu nu pot sa supravietuiasca in prezenta sari. Atunci cand sarea este amestecata cu apa poarta denumirea de saramura. Aceasta este, dupa cum bine stiti, folosita pentru a lasa la macerarat diverse alimente nu doar in scopul aromatizarii, ci si al conservarii. Muraturile reprezinta un exemplu cunoscut de toate gospodinele, care are loc chiar in acest anotimp, toamna.
2. Imbunatateste textura
Majoritatea persoanelor nu realizeaza faptul ca sarea joaca un rol major in crearea de textura in alimente. Atunci cand se prepara paine, de exemplu, cantitatea de sare afecteaza semnificativ rata de fermentare a drojdiei si formarea glutenului, ambele influentand semnificativ textura finala pe care o are painea. Sarea are si un efect asupra modificarii proteinelor din branzeturi si carne procesata (carnati sau sunca); pentru mezeluri ajuta la retinerea umezelii, fiind necesara mai putina grasime saturate in compozitie. Daca sarati o friptura la momentul potrivit carnea va elibera mai mult lichid si friptura va fi mai suculenta. Pentru covrigi insa sarea ajuta la textura crocanta atat de apreciata.
3. Sporeste aroma
Sarea actioneaza in modalitati multiple pentru a spori aroma pe care o are mancarea. Nu doar creeaza unul dintre cele cinci gusturi, cel sarat, dar le influenteaza si pe celelalte, respectiv gustul dulce si amar. In cantitati mici intensifica gustul dulce pe diverse fructe sau, dimpotriva, contracareaza gustul amar pe diverse legume (broccoli sau masline). Efectul de aromatizare este garantat de sare intotdeauna.
4. Sursa de nutrimente
Sodiul din sarea obisnuita este necesara corpului pentru relaxare si contractare musculara, pentru a conduce impulsurile nervoase si a sustine un echilibru corespunzator de minerale si apa din corp (mentine echilibrul hidric si presiunea osmotica din celule, mecanisme esentiale pentru functionarea corpului). Exista si tipuri de sare care contin iod, ce poate cauza tulburari la nivelul tiroidei, inclusiv guta.
5. Legare
Deoarece sarea ajuta la formarea gelurilor de proteine, poate fi folosit ca agent de legare. Atunci cand este adaugat la alimente precum carnati sau carne procesata cauzeaza un proces de gelatinizare a proteinelor care ajuta la mentinerea integritatii produsului.
6. Potentiator de culoare
Culoarea vie pe care o au multe mezeluri se datoreaza partial continutului de sare. Prezenta sa ajuta si mentine culoarea, fie ca este naturala sau artificiala si o impiedica sa devina cenusie sau inchisa la culoare. De asemenea, in paine sarea creste procesul de caramelizare de la nivelul crustei, motiv pentru care painea are acea culoare aurie.
Atunci cand este consumata in exces creste riscul de boli precum boli cardiovasculare; Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda maxim 5 grame de sare pe zi, echivalent cu o lingurita. Copiii care consuma multa sare pot sa aiba probleme cu tensiunea, iar la maturitate hipertensiune si boli cardiovasculare, iar gravidele pot sa se confrunte cu preeclampsie si eclampsie, afectiuni extrem de grave.
Sper ca aceste informatii sa va ajute sa apreciati sarea cum se cuvine si sa ii acordati atentie cand vine vorba de sanatatea voastra.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.