Cand este momentul potrivit sa vorbesti cu baiatul sau cu fata ta, deveniti acum adolescenti, despre sex? Si cum ar trebui sa deschidem subiectul? Dar daca si-a inceput deja viata sexuala si nu ati apucat sa vorbiti? Poate din rusine, retinere, jena (puteti sa spuneti cum vreti), parintii se feresc sa vorbeasca deschis cu adolescentii despre viata sexuala. Totodata, adolescentul, vazand retinerea parintilor, tinde sa se indeparteze, sa caute singur raspunsuri pe Internet sau in grupul sau de prieteni, ceea ce nu este neaparat cel mai bun lucru. Si este trist ca parintii se furiseaza, fix ca niste adolescenti, de aceste discutii care ar trebui sa fie absolut normale.
Un studiu realizat de UNICEF si Romanian Angel Appeal, in care au fost cuprinsi adolescenti cu varste intre 10 si 18 ani din Bacau, Cluj-Napoca, Constanta si Bucuresti, a aratat faptul ca inceperea vietii sexuale s-a produs in momente speciale, marcata de lipsa adultilor. Aceasta a fost asociata, uneori, si cu un consum de alcool (la zile de nastere, de exemplu) sau cand adolescentii au plecat in excursii. Ceea ce mi-a confirmat temerile este faptul ca in studiu se arata ca tinerii nu discuta cu parintii despre sex, ci prefera sa afle informatii de la prieteni sau din presa. Pe de alta parte, autorii studiului scot in evidenta si faptul ca scoala ofera putine posibilitati de discutie si de informare, iar acelea nu sunt luate in serios de catre tineri.
Cred ca trebuie sa fim constienti, ca parinti, ca adolescenta este o perioada dificila, in care copilul nostru face trecerea spre viata de adult. Asa ca de ce sa nu facem lucrurile mai usoare? Tinerii vor sa stie cum sa relationeze cu persoanele fata de care simt o atractie sexuala. Daca se implica intr-o prima relatie, tinerii trebuie sa stie cum sa se descurce, cum fac fata problemelor care pot aparea, cum reactioneaza in cazul unei despartiri. E foarte important ca parintele de care adolescentul se simte cel mai apropiat sa initieze o discutie, deschisa, prietenoasa, despre debutul vietii sexuale. Multe studii arata ca mamele sunt cele care sunt mai “curajoase” in aceste discutii. Dar hai sa nu aruncam responsabilitatea asta doar pe umerii lor. Sa nu uitam ca trebuie abordate, pe rand, teme ca importanta folosirii mijloacelor contraceptive, cum ne ferim de bolile cu transmitere sexuala, ce este planning-ul familial, cum sa facem fata unei sarcini nedorite, sa vorbim fara rusine despre masturbare si homosexualitate. De ce sa nu vorbim, in cadrul familiei, deschis despre fiecare in parte? Nu va mai feriti! Caci, in definitiv, vreti ca adolescentul vostru sa se dezvolte armonios si sanatos, din toate punctele de vedere!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.