Sunt o sustinatoare dintotdeauna a nasterii naturale, motiv pentru care am si optat sa nasc astfel de cinci ori. Insa, exista situatii in care nasterea naturala nu este posibila si in care trebuie sa tii cont de ce este mai bine pentru bebelus, nu de o idee fixa.
Nasterea prin cezariana
Cezariana, spre deosebire de nasterea naturala, este o interventie chirurgicala, prin urmare presupun un risc mai mare de complicatii. Aceasta implica doua incizii – una este efectuata in abdomen si una in uter – realizat sub anestezie. Exista multe situatii in care cezariana este facuta dupa ce travaliul a inceput, in vreme ce sunt si situatii in care este planificata cu ceva timp inainte. In orice caz, medicul este primul care decide cand este necesara pentru a aduce pe lume un bebelus sanatos si a evita complicatiile aparute in timpul travaliului si al nasterii. Asa ca opinia sa conteaza, desigur fiind discutata cu viitoarea mamica.
Iata si cateva motive pentru care poate fi necesara nasterea prin cezariana:
– Travaliul dureaza prea mult sau capul bebelusului este prea mare pentru a incapea prin pelvisul mamei (disproportie cefalopelvina). Aceste doua situatii sunt cele mai comune din practica, reprezentand 30% din cauzele cezarienelor.
– Bebelusul este stresat. Acest stres poate viza fie ritmul cardiac, fie daca rezerva de oxigen a bebelusului a fost afectata de un prolaps de cordon ombilical (afectiune in care cordonul ombilical coboara prin cervix inainte bebelusului si este comprimat) sau placenta incepe sa se desprinde a peretele uterin (placenta abruptio)
Daca medicul a recomandat o cezariana planificata, poate fi vorba despre unul dintre urmatorii factori care pot complica nasterea vaginala, respectiv:
– Ai mai nascut in trecut prin cezariana. Exista si femei care pot naste natural dupa o cezariana, dar de cele mai multe ori odata efectuata aceasta interventie conduce la altele.
– Bebelusul se afla in prezentatie pelvina – daca iese din cervix cu picioarele inainte (in loc de cap) si medicul nu il poate rasuci, este cea mai sigura cale de nastere (altfel poate implica forceps sau vacuum).
– Daca ai in sarcina placenta previa sau placenta abruption. Ambele situatii pot fi insotite de hemoragie abundenta la nastere si complicatii atat pentru mama, cat si pentru bebelus, asa ca cezariana este necesara
– Ai sarcina multipla (gemeni, tripleti etc.). desi este posibila si o nastere naturala, majoritatea nasterilor multiple se realizeaza prin cezariana, bebelusii fiind monitorizati mai bine in acest fel (tripletii sau grupurile de multipli intotdeauna se nasc prin cezariana).
Este adevarat ca multe gravide isi planifica cezariana pentru ca nu doresc durere sau se tem de nasterea naturala, insa expertii nu sunt de accord cu incurajarea acestei practice pentru ca cezariana este pana la urma o interventie abdominala majora si exista mereu un risc de complicatii cu anestezia sau cu infectiile post-procedurale.
In cazul meu nu a fost vorba despre o alegere, ci de o necesitate, nu s-a putut sa nasc natural. Dar am avut incredere totala in medicul meu si sunt recunoscatoare ca atat eu, cat si micuta suntem bine si sanatoase.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.