Durerile de cap sunt o problema cu care se confrunta toata lumea. Pentru ca de multe ori ajungem sa apelam mult prea des la medicamente, acestea nu mai functioneaza corespunzator si incet-incet ne intoarcem la remedii din natura. Iata cateva sugestii care va pot fi de ajutor.
Unele dureri de cap nu sunt atat de simple pe cat ne-am dori. Poti fi insotite de greata, sensibilitate la lumina si la sunet. Remediile urmatoare pot ajuta, dar daca durerile sunt grave sau persista un timp indelungat este necesar consultul unui medic specialist.
– consumul unei alimentatii bogate in magneziu
O alimentatie bogata in nutrimente reprezinta unul dintre cele mai bune moduri de a preveni si de a ameliora durerile de cap. Iar magneziul joaca un rol crucial in acest sens. Persoanele care experimenteaza frecvent dureri de cap se intampla sa fie diagnosticate si cu carente de magneziu, iar cresterea nivelului sau poate ajuta in mod natural. Exista sub forma de suplimente, dar cea mai buna forma este cea direct din natura: cereale integrale, leguminoase, broccoli, nuci, seminte, migdale, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, nuci braziliene, arahide, caju, oua, lapte.
– suplimentarea vitaminei B-12
Un alt nutriment important pentru ameliorarea durerilor de cap este vitamina B12. Multe persoane nu au suficienta in alimentatie si poate fi necesara suplimentarea. Alimentele sanatoase care o contin sunt : peste, migdale si seminte de susan
– ulei de lavanda, busuioc si menta
Aromaterapia sau folosirea uleiurilor esentiale este o solutie binecunoscuta de multa vreme. Uleiul de lavanda poate fi aplicat pe tample sau cateva picaturi adaugate in apa fierbine si efectuate inhalatii (se inspira vaporii fara a ingera uleiul). O alta varianta consta intr-un castron mare cu apa fierbinte in care se adauga uleiul esential pentru a ameliora presiunea asupra vaselor sanguine. Uleiul de busuioc si cel de menta sunt alte variante utile; mentolul din uleiul de menta poate preveni aparitia migrenelor, conform unui studiu.
– spilcuta și brusturele
Conform studiilor din domeniu, spilcuta s-a demonstrat eficace in reducerea simptomelor de migrene, precum greata si sensibilitate la zgomot si la lumina. Brusturele este util datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Aceste plante pot fi achizitionate proaspete sau uscate, sub forma de capsula sau extract lichid
– acupresiunea
Presupune aplicarea de presiune cu degetele si mainile in anumite puncte din corp pentru a ameliora durerea si alte simptome. Este considerata o terapie alternativa utila pentru durerile de cap cronice, conform unei analize sistemice.
– yoga
Yoga apeleaza la tehnici de respiratie, meditatii si posturi ale corpului pentru a ajuta bunastarea organismului. Conform cercetarilor, paote ameliora frecventa, durata si intensitatea migrenelor, fiind considerata o terapie complementara benefica
– masaj
Un masaj saptamanal poate reduce frecventa migrenelor si imbunatati calitatea somnului, conform studiilor. Masajul imbunatateste stresul perceput si poate scadea ritmul cardiac, anxietatea si nivelul de cortizol.
– chiropractica
Aceasta practica este putin folosita, dar utila. Poate reduce stresul oxidativ, care previne eliberarea radicalilor liberi in organism. Conform studiilor, tehnicile de chiropractica pot trata durerile de cap si pot sa le reduce recurenta deoarece ajuta la reducerea stresului general din corp.
Tot cu privire la alimentatie, specialistii sunt de parere ca este bine sa evitati: alimente cu nitrati precum mezelurile (sunca, carnati, crenvursti, salam), ciocolata, branzeturile care contin tiramina (feta, cheddar, parmezan), alcoolul (in special vinul rosu), alimentele cu glutamat monosodic, alimentele foarte reci, alimentele procesate, alimentele murate, leguminoasele, fructele uscate, produsele lactate cu culturi vii (smanatana, iaurt, lapte batut). In ceea ce priveste cofeina, parerile sunt impartite: in cantitati mari poate cauza o migrena si poate conduce la simptome grave de sevraj.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.