Adolescentii petrec mult timp pe retelele de socializare, fie ca vorbim de Facebook, de Tinder, Snapchat etc. Isi fac cont simplu. Mint referitor la varsta (stiti ca pe Facebook trebuie sa fii “major”), se inscriu cu o adresa de mail valida si gata… sunt online. Fara sa se gandeasca la consecinte, se imprietenesc cu necunoscuti si nu filtreaza ceea ce posteaza.
“Adolescentii nu se gandesc, de obicei, la consecintele postarilor lor, asa ca ii vezi facand greseli permanente in spatiul virtual”, spune Anastasia Goodstein, autoarea cartii “Totally Wired”, citata de empoweringparents.com. Cea mai mare teama a parintilor este ca tinerii sa nu intre in vizorul pedofililor. De cate ori adolescentele, care isi descopera in aceasta perioada propria sexualitate, nu posteaza fotografii ce pot starni interesul acestor oameni? De cate ori, adolescentii nu au fost atrasi de persoane care au mintit cu privire la varsta lor pentru a se intalni?
Doctorul Cynthia Kaplan a fost directorul serviciilor rezidentiale pentru adolescenti in cadrul spitalului McLean din Belmont mai bine de 15 ani si este autoarea mai multor carti de psihologie. Iata ce spune ea, citata de empoweringparents.com: “In urma cu zece ani, vedeam copii cu profunde probleme psihiatrice. Acum, vad tineri care au cunoscut pe cineva pe internet si fug de acasa. Vin parinti cu copii de 13 ani care se dau de18 in spatiul online si invita pe cineva strain in casa lor. Parintii se trezesc in mijlocul lor cu un barbat de 23 de ani care intra in dormitorul fetei lor”.
Cu toate ca spuneti asa ceva nu mi se poate intampla sau nu se poate intampla copilului meu, iata ca exista cazuri concrete in jurul nostru care trebuie sa ne dea de gandit si sa ne faca sa luam masuri. Potrivit The Norton Global Online Living Report, 16% dintre copiii si adolescentii americani au fost abordati de straini in mediul online, iar 42% au fost rugati sa impartaseasca informatii personale. Bun, ce e de facut? Cum iti monitorizezi adolescentul, fara ca acesta sa se simta “hartuit” de grija ta? In primul rand, ar trebui sa vorbiti despre siguranta in spatiul virtual. Foloseste filtre pentru a bloca anumite site-uri, la care copilul tau ar putea avea acces, si crezi ca sunt daunatoare pentru el. Tine calculatorul la vedere in casa ta, pentru a vedea ce face copilul tau. Poate suna un pic paranoic, dar psihologii recomanda sa nu lasi copilului in dormitor calculatorul, tableta sau telefonul, noaptea. Pentru ca noaptea este timpul in care “se planifica lucruri periculoase”.
Faceti impreuna setarile de confidentialitate pe Facebook pentru a te asigura ca profilul sau ramane “safe”. Invata-l sa nu dea accept persoanelor pe care nu le cunoaste, ci numai colegilor si prietenilor. Spune-i sa nu posteze informatii cu caracter personal si nici fotografiile pe care le pune sa nu reflecte interioare din casa. Si cel mai important, explicati-i ca nu toti oamenii prezenti in spatiul virtual sunt ceea ce se recomanda.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.