Vitamina C este o vitamina esentiala pentru buna crestere si dezvoltare a copiilor, avand proprietati benefice multiple. Cele mai bune surse ale acestei vitamine sunt, desigur, fructele si legumele. Este bine sa tineti cont de cateva sfaturi pentru a evita un aport prea mare sau prea mic de al acesteia.
Rolul pe care il joaca vitamina C in organism
Vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la procesul de formare si reparare a globulelor rosii, a oaselor, precum si a tesuturilor. Ajuta de asemenea la o stare buna de sanatate a gingiilor si fortifica vasele de sange ale copilului, reducand riscul de invinetire in urma micilor accidente precum lovituri, dar si la vindecarea ranilor.
In corp, in mod concret, vitamina C actioneaza ca un antioxidant, protejand celulele de actiunea radicalilor liberi; acestia din urma se formeaza in urma proceselor corporale noramle, precum si in urma expunerii la substante potential periculoase (fum de tigara, radiatii ultraviolete si poluarea aerului).
In ceea ce priveste alimentele, este utila in asimilarea fierului din diverse alimente (din acest motiv multi specialisti recomanda, de exemplu, consumul de spanac alaturi de citrice). Cel mai important si cunoscut beneficiu al acestei vitamine consta in stimularea sistemului imunitar si in combaterea infectiilor.
Necesarul de vitamina C pe varste
Deoarece vitamina C poate fi gasita in extrem de multe alimente, se intampla rar sa apara o deficienta. Desigur, sunt predispusi acestei probleme copiii care sunt mofturosi si cei care nu consuma multe fructe si legume.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt sunt, in ordine descrescatoare: guava, portocalele si sucul de portocale, ardeiul gras rosu, papaya, kiwi, broccoli, capsuni, grapefruit, mango, rosie, spanac, cartof, banana. Cantitatea de vitamina C dintr-un aliment variaza in functie de marimea fructului sau a legumei.
Pentru copiii cu varsta 1-3 ani este indicat sa primeasca 15 mg de vitamina C in fiecare zi. Pentru copiii cu varsta 4-8 ani este indicat un aport de 25 mg zilnic. Din cauza faptului ca cei mici pot sa manance mai mult sau mai putin din alimente, in functie de varsta si apetit, retine ca valorile nu trebuie urmarite zilnic, ci mai degraba este bine sa respectati cantitatea recomandata in medie pe durata catorva zile sau a unei saptamani. In orice caz, atunci cand sunteti preocupati cu privire la cantitatea de vitamina C din alimentatia copiilor, apelati la medic pentru a afla care este modalitatea potrivita de interventie.
Nu uitati ca in cazul depozitarii prelgungite si a prepararii termice continutul de vitamina C este diminuat sau chiar distrus. Consumul de fructe si legume verzi este cel mai indicat si gatirea la abur pentur conservarea proprietatilor acestei vitamine importante.
In final, un lucru mai putin cunoscut este ca se poate face un exces de vitamina C. Din fericire, aceasta vitamina este hidrosolubila (se dizolva in apa), prin urmare orice surplus este eliminat din corp prin urina. Dozele mari insa pot cauza simptome precum: greata, diaree, pietre la rinichi, gastrita. Copiii cu varta 1-3 ani nu trebuie sa depaseasca 400 mg de vitamina C zilnic, iar cei cu varsta 4-8 sa nu depaseasca 650 mg zilnic; din acest motiv este bine sa retineti ca suplimentele masticabile pot sa conduca la depasirea dozei recomandate. Exista si posibilitatea de a dezvolta o carenta de vitamina C, care poarta denumirea de scorbut; se manifesta printr-un timp prelungit necesar vindecarii.
Daca micutii vostri sunt afectati de raceala, vitamina C, conform unui studiu desfasurat in anul 2007, ajuta la reducerea duratei de convalescenta cu pana la 14%. Va doresc sa aveti copii sanatosi si voiosi, care sa manance cu placere fructe si legume din abundenta!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.