Voi cum stati cu virozele? Noi nici nu am apucat sa ne bucuram de activitățile de la gradinita si scoala ca tusea, nasul rosu, lipsa somnului ne dau mari bătăi de cap. La noi e simplu: oricât as incerca sa-i feresc pe cei mici, in special pe Moise de virozele sezoniere, frății lui mai mari ii aduc cu generozitate cam toate formele de răceala posibile . Si cum am invatat sa gestionez situatiile in care sunt implicati copiii cu calm, incerc sa gasesc cele mai sanatoase, corecte, non-invazive variante de tratament. Asa ca de obicei apelez la variantele homeopate si la asa zisele “metode băbești”!
Ce sunt virozele? Viroza respiratorie reprezintă afecţiunea acută virală a căilor respiratorii superioare şi inferioare. Aceste infectii apar mai ales in timpul iernii si in primele luni ale primaverii, fiind mai frecvente la copii cu varste sub 2 ani, incidenta maxima fiind la varsta de 6 luni. Acestea sunt determinate de sistemul imunitar imatur al copiilor, dar şi de faptul că ei petrec o mare parte a timpului în colectivităţi, unde transmiterea virală este semnificativ mai crescută.
Este adevarat ca unele medicamente sau remedii naturiste pot ameliora considerabil simptomele, ajutandu-i pe copii sa suporte mai usor efectele virozei. Este important ca acestea sa fie cat mai bine tinute sub control pentru a se evita complicatiile la plamani ale unei tuse mai agresive sau cele cauzate de o febra scapata de sub control. Iată ce remedii folosim noi!
- Mierea – ajuta la calmarea durerilor de gat;
- si-a dovedit eficienta si in calmarea tusei;
- nu poate fi data copiilor sub 1 an.
- o poti amesteca in ceai alaturi de lamaie;
- daca micutul are intre 1-5 ani, da-i o jumatate de lingurita de miere; daca are intre 6 si 11 ani, da-i 1 lingura.
Vitamina C– eu le dau copiilor, indiferent de sezon cat mai multe citrice stoarse, in sucuri sau fructul întreg. Sunt incantați de gust, Il accepta cu ușurintă si la nevoie le dau cate o lingurița de Vitamina C naturala de la farmacie produse de un brand cunoscut in întreaga lume.
Consumul de lichide– combate deshidratarea si impiedica formarea mucusului din nari, favorizand eliminarea lui ajuta si la calmarea febrei, acolo unde este cazul. Ridicarea capului-functioneaza la toate varstele, ajuta copilul sa respire mai bine pe timpul noptii; pune sub saltea sau sub perna prosoape sau alte pernute.
Picăturile de echinaceea– Sunt un stimulent imunitar popular, folosit pentru mentinerea optima a apararii organismului. Are un spectru larg de actiune, de aceea eu o folosesc pentru a intari imunitate celor mici si a-i feri de infectiile comune, de racelile si de virozele din categoria gripei. Le gasiti tot la farmacie, sub forma de picaturi -tot de la un brand cunoscut.
Siropuri impotriva tusei: Ca varianta de siropuri impotriva tusei , eu incerc sa le evit pe cele cu un continut ridicat de zahar si sa le facem noi acasa. Acest sirop mi-e cunoscut încă din copilărie. Şi, mă credeţi sau nu, eram toată ziua cu ochii pe ridichea pusă de bunica într-o cană, doar-doar s-a mai strâns puţină zeamă ca să o „fur” cu linguriţa! Se ia o ridiche neagră (nu se curăţă de coajă!) şi se taie un capac.. Cu ajutorul linguriţei de scobeşte până se obţine o gaură de 3-4 cm. Atenţie! Nu scobi până ajungi la coajă, trebuie lăsată şi acolo o margine de 1 centimetru. În câteva ore, se va forma un sirop gros din care se iau 3-4 linguriţe pe zi. Pe măsură ce foloseşti siropul, completezi cu miere. Acesta va trage zeama din ridiche.
Ceapa– Mai puţin plăcut la gust decât siropul de ridiche, dar la fel de eficient, este siropul de ceapă. Pentru a-l prepara ai nevoie de o ceapă mare (sau 2 mai micuţe) și de 200 ml de apă. Se toacă mărunt ceapa şi se pune la fiert în apă, 10 minute. Apoi se strecoară și, când s-a mai răcit, se adaugă 2 linguri cu miere. În lupta cu tusea, se iau zilnic între 2 şi 6 linguriţe de sirop.
Ghimbir – Se ia o bucată de ghimbir şi se rade. Separat, se rade coaja de la 2 lămâi bine spălate. Se pune într-un vas o cană cu apă peste care se adaugă 2 linguri de ghimbir şi una de coajă de lămâie. Vasul se pune pe foc, la fiert, timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se adaugă zeama de la cele 2 lămâi şi se pune din nou la foc mic (nu trebuie să fiarbă!) timp de câteva minute. Când s-a răcit se adaugă o lingură de miere.
Siropul se păstrează într-un borcan şi se administrează astfel:
- copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani – o linguriţă la 2 ore;
- copii cu vârste peste 12 ani şi adulţi –2 linguri la 3 ore.
Va doresc zile de toamna frumoase, liniste si multa, multa sanatate!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.